Работодателите призовават в спешен порядък крайните потребители да заплащат директно тавана

...
Работодателите призовават в спешен порядък крайните потребители да заплащат директно тавана
Коментари Харесай

Работодателите поискаха крайните потребители да заплащат директно тавана от 250 лв/MWh

Работодателите приканват в незабавен порядък крайните консуматори да заплащат непосредствено тавана от 250 лв/MWh като цена на тока без значение дали закупуват електрическата енергия от борсата, или през търговец. В противоположен случай рискуваме парите в промишлеността да свършат и индустриалната активност да бъде прекратена.

Това се споделя в намерено писмо от работодателите до министрите на стопанската система и на енергетиката в оставка - Корнелия Нинова и Александър Николов, до шефа на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов и до ръководителя на фонд " Сигурност на електроенергийната система Диан Червенкондев.

Бизнесът чака и приемане на обещаните от държавното управление обезщетения за цените на природния газ. На бизнеса беше дадено да бъде обезщетен за цените на газа, надвишаващи нивата от месец април.

Друго неспазено заричане е и предлагането на дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия за крайните клиенти, каквито и понастоящем не са налични, написа ръководителят на БСК Добри Митев, който е и ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година, по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИ.

Повод за писмото са промени в Закона за държавния бюджет на Република България, с който беше въведен механизъм за компенсиране на цените на електрическата сила. Компенсирането ще бъде 100% сред базовата цена от 250 лева./MWh и действителната месечна борсова цена. Приветстваме този механизъм, който е продължение на практиката за компенсиране на небитовите консуматори за цената на електрическата сила, почнала още в края на предходната година.

Практиката до момента демонстрира, че за приемането на обезщетенията изминават приблизително към 30-40 дни. При актуалните ценови нива и при наложените къси шпации за осъществяване на заплащанията за електрическа енергия тази процедура е неработеща. Цените са такива, че заплащанията на седмична база от небитовите консуматори единствено за електрическа енергия надвишават приходите им от продажби, пишат представителите на бизнеса.

Подобни заплащания са непостижими за българската промишленост. На прага сме на ликвидна рецесия и постигане на неспособност за осъществяване на разплащания. Ефектът върху бизнеса ще бъде унищожителен, предвиждат В подобен случай схемата за компенсиране на цените на електрическата сила ще се окаже безпредметна.

Призоваваме в незабавен порядък крайните консуматори да заплащат непосредствено тавана от 250 лв/MWh без значение дали закупуват електрическата енергия от борсата, или през търговец. В противоположен случай рискуваме парите в промишлеността да свършат и индустриалната активност да бъде прекратена, се споделя в писмото им. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР